Stekt spetskål med panko & vinägrett på brynt smör

Foto: Emil Jespersen | J.A Sundqvist AB

Stekt spetskål passar utmärkt som tillbehör till grillad mat eller som substitut för ris och pasta. Testa gärna att göra en vegetarisk rätt där kålen får vara stjärnan på tallriken. Thomas Sjögren serverar sin kål tillsammans med vitlöksstekt panko och en vinägrett på brynt smör. Så enkelt och så gott!

 

 

INGREDIENSER

Stekt spetskål (4 portioner)
2 st spetskålshuvuden
100 g smör
1 dl matolja

Vitlöksstekt panko
2 dl pankoströbröd
100 g smör
1 vitlöksklyfta

Vinägrett
2 st schalottenlökar
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 kruka kruspersilja
200 g smör

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 160 grader. Dela spetskålen på längden. Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme. Stek kålen med snittytan nedåt tills den fått fin färg. Vänd på kålen och krydda med salt. Lägg i en klick smör i stekpannan och ös smöret över kålen. Ställ därefter in pannan i ugnen ca 15 minuter. Om du inte har någon ugnssäker panna kan du använda en roaster eller plåt. Låt kålen svalna lite innan servering.

Hacka vitlöken fint. Smält smör i en stekpanna. Lägg i pankoströbrödet och vitlöken och stek tills brödet fått en gyllenbrun färg. Krydda med salt. Lägg det på ett papper, så att överblivet fett rinner av.

Hacka schalottenlöken fint. Koka upp ättika, socker och vatten och lägg i löken. Låt dra ca 30 minuter. Bryn smöret i en kastrull tills det fått en gyllenbrun färg och doftar nötigt. Hacka persiljan fint. Vid servering, blanda det brynta smöret med schalottenlöken och den hackade persiljan.

 

 

Källa: https://www.sundqvist.se