Råstekt blomkål med Hollandaise, forellrom & rostad grönkål

Foto: Emil Jespersen | J.A Sundqvist AB

En god förrätt sätter ribban på middagen! Här är ett lyxigt, vegetariskt recept av Scanpans
ambassadör Thomas Sjögren. För att lyckas med den här rätten är en välstekt blomkål a och o.

INGREDIENSER

Blomkål (4 portioner)
1 st stor blomkål
20 g smör
2 msk matolja

Hollandaise
300 g smör
2 st äggulor
1 st citron
1 tsk senap
Salt
Grönkål
200 g grönkål
2 msk matolja
Servering
50 g forellrom
1 knippe dill

GÖR SÅ HÄR

Blomkål
Sätt ugnen på 150 grader. Dela blomkålen i fyra skivor. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek skivorna hårt i pannan så att de får en fin yta. Vänd på blomkålen och salta. Lägg i smöret och ös skivorna med fettet från pannan tills de fått en fin färg.

Baka blomkålen i ugn tills den känns mjuk, ca 10 minuter.
Krydda eventuellt med mer salt.

Hollandaise
Smält smöret i en kastrull. Värm äggulor, senap, rivet citronskal och citronjuice samt en nypa salt i en annan kastrull. Vispa och värm försiktigt tills äggen börjar tjockna. Tillsätt smör, lite i taget, tills konsistensen känns tjock. Ha i en skvätt vatten om den blir för tjock. Smaka av med salt och eventuellt mer citron.

Grönkål
Repa (riv) grönkålen från de grova stjälkarna. Häll över matolja och lite salt och massera försiktigt in oljan tills all kål har olja runt sig.

Lägg grönkålen på en plåt. Rosta i ugn på 150 grader tills kålen känns krispig. Rör om med jämna mellanrum.

Servering
Vid servering, toppa rätten med forellrom och plockade dillvippor.

Källa: https://www.sundqvist.se