Jordgubbskompott med vit chokladmousse

Foto: J.A Sundqvist AB

Här är desserten för dig som inte kan få nog av jordgubbar. En härlig kompott toppad med färska och torkade jordgubbar, vit chokladmousse samt jordgubbsgranité. Det finns inget som slår detta en varm sommardag!

Ingredienser

Jordgubbskompott (4 portioner)
450 g jordgubbar
45 g strösocker
1 msk vitt vin

Torkade jordgubbar
225 g jordgubbar

Färska jordgubbar & granité
225 g jordgubbar
110 g strösocker
1 citron

Vit chokladmousse
300 g vispgrädde
190 g god vit choklad (t.ex. Valrhona)

Dryckestips!
Avnjuts med fördel till ett glas iskall frosé.

Gör så här:

Sätt ugnen på 70 grader varmluft. Skiva jordgubbar i tunna skivor, ca 3 mm. Sprid ut skivorna på en plåt med silikonmatta. Det går även att använda bakplåtspapper, dock har jordgubbarna en tendens att fastna på pappret. Låt jordgubbarna torka i ugnen ca 1,5 timme. Ta ut plåten och vänd på dem. Låt torka i ytterligare 1,5 timme. Jordgubbarna ska få en seg och aningen krispig konsistens.

Koka upp grädden och lägg i den vita chokladen. Rör om noggrant tills chokladen har smält. Låt svalna och därefter vila i kylskåp i minst 3 timmar. Vid servering, vispa upp blandningen för hand till en krämig mousse.

Skiva upp jordgubbar i oregelbundna bitar och lägg dem i en djup bunke. Häll över strösocker och blanda försiktigt. Låt stå i rumstemperatur ca 2 timmar. Häll över vätskan från jordgubbarna i en ny bunke. Smaka av med saften från en citron och frys ned. Vid servering, skrapa till ”snö”  med hjälp av en gaffel.

Koka upp vin, socker och vatten. Reducera till hälften och fyll på med jordgubbar. Koka kompotten på medelhög värme till en marmeladliknande konsistens. Låt svalna innan servering.

Anrättning
Lägg en klick kompott i botten. Skeda på färska jordgubbar och fortsätt med de torkade. Toppa med en klick vit chokladmousse och avsluta med granitén.

Källa: https://www.sundqvist.se