Pizzabotten På Prostens Vis

I Italien finns det två olika skolor när det kommer till pizzadeg: romersk och neapolitansk. På Lisa Lemkes pizzeria serveras pizzor i romersk stil med tunn, krispig och relativt spänstig botten. Här är hennes bästa degrecept!

INGREDIENSER

(4 portioner)

Fördeg/poolish
5 g jäst, färsk
75 g vatten (28 grader)
75 g vetemjöl, hög proteinhalt

Bortgörning
325 g vetemjöl, fint
175 g vatten
10 g havssalt

GÖR SÅ HÄR

Lös upp jästen i vattnet. Vispa därefter in mjölet till en slät smet. Täck med plastfilm och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.

Häll mjöl, vatten och salt till bortgörningen i en degbunke. Tillsätt poolishen och knåda degen i 7 minuter, använd en maskin med degkrokar och kör på lägsta hastighet. Låt degen jäsa i ca 3–4 timmar i en oljad bunke med lock. Vik degen var 45:e minut.

Stjälp upp degen på ett mjölat arbetsbord och skär den i fyra lika stora bitar. Rulla dem till runda, spända bullar. Lägg bullarna på en oljad plåt, lägg över en lätt fuktad bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. Det tar ca 1 timme i rumstemperatur. Om tid finns, låt gärna degarna jäsa i svalare temperatur.

Vänd den färdigjästa degen i fint mjöl och strö ut lite mjöl på bakbordet. Tänk på att hantera bullarna lite försiktigt så att du inte trycker ihop dem för mycket. Kavla ut degen till en tunn botten. Vänd på degen mellan varven och pudra med mer mjöl, så att degen är lätt att hantera och inte fastnar när du senare lägger på toppingen. När du tror att degen är färdigkavlad ska du göra den ännu lite tunnare.

Baka ut så många pizzor som får plats i ugnen. Klappa bort överflödigt mjöl innan du börjar lägga på fyllning.

Källa: https://www.sundqvist.se