Yakitori – Lätt som ett spett!

Yakitori betyder bokstavligen grillad (yaki) kyckling (tori) på japanska. Yakitori är oerhört populärt i Japan och finns i en mängd variationer. Nedan följer ett recept på Yakitori med kycklinglår och vårlök.

INGREDIENSER

Grillspett
10-12 grillspett i trä
½ kg urbenad kycklinglårfilé
9 st vårlökar (de vita delarna)
Rapsolja

Yakitori-marinad
1 dl japansk soja
1 dl mirin
½ dl sake
½ dl vatten
2 tsk råsocker
Gröna delen av en vårlök

GÖR SÅ HÄR

Blötlägg grillspetten i ca 30 min.

Blanda ingredienserna till yakitorisåsen i en kastrull och koka upp. Sänk värmen när det börjat koka och reducera såsen ungefär till hälften, efter ca 30 min bör den vara tjock och glansig. Låt svalna till rumstemperatur. Se till att spara en tredjedel av yakitorisåsen till servering.

Skär de vita/ljusgröna delarna av vårlöken i ca 3 cm långa bitar. Gör likadant med kycklingen. Varva bitar av kyckling och vårlök på de blötlagda spetten.

På grillen: Grilla i 6 min och pensla sedan på yakitorisåsen på båda sidor. Fortsätt grilla ungefär 3-4 minuter, tills kycklingen är klar och såsen är karamelliserad.

I ugn: Sätt ugnen på grilläge/övervärme och placera spetten på ett oljat galler högt upp i ugnen. Grilla i 6 min. Pensla på yakitorisåsen på båda sidor och vänd spetten. Fortsätt grilla ungefär 3-4 minuter, tills kycklingen är klar och såsen är karamelliserad.

Vid servering, lägg spetten på ett uppläggningsfat och pensla på överbliven yakitorisås (med en ren pensel).

Källa: https://www.sundqvist.se